«September 2019»
MonTueWedThuFriSatSun
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

Wijnproefavonden bij Wijnkoperij De Gouden Ton Den Haag

Author: Redactie Brasserie Buitenhof/23 June 2011/Categories: Algemeen

Rate this article:
No rating

Het komende najaar kunt u weer de ‘schoolbanken’ in om iets te leren over wijnproeven. Wijnkoperij De Gouden Ton Den Haag heeft weer een agenda met wijnproefavonden opgesteld gegeven door Marcel van Baalen.

Marcel heeft meer dan 20 jaar ervaring in het geven van proeverijen en cursussen en doet dit op een leerzame maar zeker ontspannen en vermakelijke wijze. Er staan dit najaar maar liefst 7 thema avonden en een basis cursus van 3 avonden op het programma met een starttijd van 19.00 uur en de eindtijd rond 21.30 uur. De basis cursus is uitermate geschikt voor beginners of deelnemers die een opfriscursus willen volgen. De thema avonden zijn zowel geschikt voor de beginnende als gevorderde wijnproever.

Voor deze wijncursussen worden wij dit seizoen weer gastvrij ontvangen bij Brasserie Buitenhof in de Kettingstraat 1b, Den Haag alwaar het team van Dennis Liem garant staat voor een huiselijke sfeer en fantastische keuken!

Basiscursus Wijn & Wijnproeven:
Deze basis cursus bestaat uit 3 avonden. Tijdens de eerste avond behandelen we algemene basis informatie over wijnbouwgebieden, het wijnbereidingsproces en we sluiten af met een proeverij van bekende druivensoorten. De tweede avond staat in het teken van wijnen uit de ‘Oude Wereld’ dus Europese wijngebieden. De derde avond behandelen we wijnen uit de ‘Nieuwe Wereld’ en leren we alles over wijnen van buiten Europa.

Tijdens deze avonden komen alle aspecten van het wijnbereiding proces en het wijnproeven aan bod. Met het glas in de hand, pen in de aanslag voor het proefformulier nemen we wijnen op de proeftafel met elkaar door. We leren de wijnen beschrijven: uiterlijk, geur en smaak. We leren de wijn proeftermen gebruiken en aantekeningen maken over hetgeen we zien, ruiken en proeven.

Met basis kennis over het wijn bereidingsproces leren we de kenmerken van wijn te herkennen en benoemen. Als deelnemer krijg je op de avond cursusmateriaal op papier mee naar huis en tijdens de les wordt ook beeldmateriaal gebruikt. De prijs voor de basiscursus van 3 avonden is € 135,- per persoon en je krijgt dan 2 Riedel glazen cadeau!

Er zijn 2 flights gepland voor deze basis cursus:

Flight 1). 7 september 14 september, 21 september 2011 Flight 2). 5 oktober, 12 oktober, 26 oktober 2011

Toscaanse wijnen: de wijnen van de Etrusken
Misschien wel het bekendste wijngebied in Italië en het gebied herbergt de grootste hoeveelheid geclassificeerde wijnen van Italië: er zijn hier maar liefst 29 D.O.C.’s en 7 D.O.C.G.’s!

Naast de bekende Chianti wijnen wordt er nog veel meer lekkers gemaakt hier. We proeven wijnen uit o.a. San Gimignano, Bolgheri en uiteraard mooie afsluiting met een Brunello di Montalcino. We gaan dieper in op het technisch wijnproeven en over de verschillen in wijnbouw. Wijn en spijs combinaties met deze wijnen worden in praktijk gebracht met heerlijke hapjes tijdens de proeverij.

Woensdag 24 augustus of woensdag 16 november 2011

Biologische en biodynamische wijnen van Alois Lageder

Wij hebben een prachtige presentatie gemaakt van Alois Lageder en zijn natuurlijke bewerking van de wijnstokken in de wijngaard en wijnbereiding in de kelders. Alois Lageder is toonaangevend op het gebied van kwaliteitswijnen in Alto Adige in Noord-Oost Italië en bedrijft nu al zo’n 15 jaar zijn wijngaarden op biodynamische wijze. Een groot deel van zijn wijnen is inmiddels gecertificeerd met het Demeter certificaat.

Vanavond uitleg over de zeer natuurlijke wijze waarop Lageder zijn druiven verbouwd en verwerkt tot spatzuivere wijnen. Veel beeldmateriaal en een heldere uitleg en uiteraard een proeverij van zijn bio-wijnen.

Woensdag 28 september of woensdag 30 november 2011

Rhône wijnen ontrafeld

Iedereen kent Côtes du Rhône maar vanavond maken we kennis met de zeer bijzondere wijnen uit de hele Rhône vallei. Van Noord tot Zuid. We leren de kenmerken van wijnen als Crozes Hermitage, Saint Joseph, Gigondas, Chateauneuf du Pape beschrijven en maken kennis met de veelzijdige druiven die hier groeien.

We gaan dieper in op het analytisch proeven en ‘proeven’ zo de Rhône met elkaar door.

We beschrijven de wijnen weer op de gebruikelijke wijze en leren nieuwe wijntermen.

Schrijf je in voor een heerlijke avond!

Woensdag 9 november of woensdag 7 december 2011

De boeiende wijn uit Bordeaux
Bordeaux blijft toch de bakermat voor mooie, klassieke wijnen. Dit boeiende gebied met haar fantastische wijnen behoort voor velen tot de absolute top wat er op deze wereld aan wijn gemaakt wordt. Deze avond leren we de verschillende appelations kennen en de typische wijnen komen in het glas. De Médoc, Saint Emilion, Pomerol en Sauternes komen op tafel. We leren de wijnen beschrijven en aantekeningen maken op het proefformulier.

Uiteraard passende hapjes erbij uit de keuken van Brasserie Buitenhof!

Woensdag 23 november 2011

Zuid Amerika: Tango in het glas!

We behandelen dit continent apart in een heerlijke avond want er is zoveel moois te proeven! Chili en Argentinië voeren de boventoon. Rood en wit, passievol gemaakte wijnen komen op de proeftafel. We leren de wijnen beschrijven middels wijntermen en met hulp van het proefformulier, uiteraard komen er hapjes in Tango-stijl op tafel. Karel Kraaijenhoff heeft zich al ingeschreven, nu jij nog?

Woensdag 14 december 2011

Cursus Mousserende wijnen en Champagne (€45,- per persoon)

De feestdagen komen er weer aan. Wordt het Champagne of Prosecco? Na deze fantastische avond weet je exact de verschillen te proeven! Prosecco, Spumante, Crémant en diverse echte Champagnes komen op de proeftafel. Hoe komt de wijn aan zijn magische belletjes? Welke mousse herken je in deze wijnen? Het beschrijven van mousserende wijnen is best moeilijk maar na vanavond weet je blind het verschil tussen Spumante en Champagne te herkennen! Zelfs de bijpassende hapjes zijn luxe! Knallend de kerst tegemoet?

Het kan op deze avond dus schrijf je in.

Woensdag 21 december
- De basiscursus van 3 avonden kost € 135,00 per persoon.
- De kosten voor een wijnproefavond zijn € 37,50 per persoon.
- De Riedel Masterclass kost € 49,50 per persoon.
- De cursus Mousserende wijnen en Champagne kost € 45,00 per persoon.

Als u minimaal 4 avonden boekt (basiscursus uitgesloten) krijgt u tevens 2 Riedel Riesling/Chianti glazen cadeau! Tijdens alle avonden zullen er een aantal kleine hapjes geserveerd worden uit de keuken van Brasserie Buitenhof wat direct de mogelijkheid geeft om het onderwerp wijn-spijs te bespreken.

De proefavond vindt doorgang bij minimaal 10 inschrijvingen per avond.

Inschrijven kan tot uiterlijk een week voor aanvang van de cursus.

Inschrijven kan per mail: proeven@degoudenton.nl , telefoon of bij ons in de winkel.

Maak het cursusgeld over op rekening 37.11.86 t.n.v. Wijnkoperij De Gouden Ton Den Haag o.v.v. cursusdatum en naam. Betalen in onze winkel kan natuurlijk ook. Zodra het cursusgeld is bijgeschreven op onze rekening is de inschrijving definitief.

Uiterlijk een week voor aanvang van de cursus ontvangt u een bevestiging van de boeking.

Print

Number of views (2553)/Comments (0)

Please login or register to post comments.

Bezoek ons eens

Brasserie Buitenhof

Brasserie Buitenhof is een gezellig
restaurant op steenworp afstand
van het Buitenhof.

Tripadvisor

Producten