Wat maakt een Kroatische wijn uniek?

Veel klassieke druivensoorten bestaan ​​nog steeds in Kroatië, net als in andere oude wijnregio’s, en zijn perfect geschikt voor de lokale wijnheuvels. Er zijn tegenwoordig meer dan 300 fysiek aangewezen wijnregio’s, met een rigide classificatiesysteem om kwaliteit en oorsprong te garanderen. Het grootste deel van de Kroatische wijn is wit, waarbij rood het grootste deel van de rest uitmaakt en rosé slechts een klein deel. Kroatië stond in 2014 op de 32e plaats in wijnproductie per land, met 45.272 ton geproduceerd. De meeste van deze wijnmakerijen zijn te vinden in een van de drie wijnregio’s: de kustlijn, het continentale oosten of het continentale westen. Het klimaat van Kroatië is ideaal voor het maken van wijn, en dankzij de vruchtbare grond ontstaan ​​er uitstekende wijnen, vooral als je van witte wijnen houdt. Hieronder staan ​​verschillende druivensoorten die gebruikt worden in Kroatische wijnen. Elk van hen heeft zijn eigen uniekheid.

Bogranusa

Bogdana is een witte druivensoort die is ontstaan ​​op de Kroatische Stari Grad-vlakte en nu wordt aangeplant op het Kroatische eiland Hvar. Deze druif levert droge wijnen op met een groengele tot gouden kleur en een alcoholpercentage variërend van 12 tot 18 procent. Het heeft een onverwacht frisse smaak met precies de juiste mate van bitterheid, wat ongebruikelijk is in andere Kroatische eilandwijnen. Dalmacijavino en Plani Winery maken beide Bogdanua-wijnen van hoge kwaliteit. Mocht je interesse hebben, dan vind je de wijnen op Drinkrituals.nl.

Chardonnay

Chardonnay is een druivensoort met een groene schil die wordt gebruikt om witte wijn te maken. De druivensoort is ontstaan ​​in het Bourgondische wijngebied van Oost-Frankrijk, maar wordt nu over de hele wereld verbouwd, van Engeland tot Nieuw-Zeeland. De Chardonnay-druif is op zichzelf smaakloos, met veel van de smaken die met de wijn worden geassocieerd, afkomstig van terroir en hout. Van de magere, knapperige minerale wijnen van Chablis, Frankrijk, tot Nieuwe Wereldwijnen met aroma’s van eiken en tropisch fruit, het wordt op verschillende manieren gevinifieerd.

Debit

Debit is een witte wijndruivensoort die voornamelijk in Noord- en Midden-Dalmatië wordt verbouwd. Vruchten zijn goudgeel van formaat en geclusterd in middelgrote tot grote trossen. Debet wordt gemaakt met betere keldertechnieken, besteedt minder tijd aan het macereren en produceert een droge, minerale wijn met felgele (en lichtgroene) tint en een hoge zuurgraad. Deze bestaat meestal voor 11-13% uit alcohol. Sommige producenten rijpen het in nieuwe eikenhouten vaten en het wordt traditioneel gemengd met andere hoogwaardige witte wijnen uit de regio. Sommige telers maken ook mousserende wijn van suikerachtige druiven uit de late oogst, vergelijkbaar met Spaanse sherry’s (en debet-melanges). Als je binnenkort naar Kroatië gaat, zorg er dan voor dat je deze witte wijnen proeft. Als je helemaal niet van plan bent Kroatië te bezoeken, kun je de wijnen toch proeven door ze te kopen bij een lokale of online slijterij die je op internet kunt vinden.